· 

50 plus en afvallen? Eet gezond!

Ben je rond of net boven de 50 jaar, dan komt de overgang op een bepaald moment aankloppen. Met allerlei vervelende gevolgen. Waaronder de ongewenste extra kilo’s.

 

Je lichaam maakt tijdens de overgang minder oestrogeen aan, dat heeft direct gevolgen voor je gewicht. Je stofwisseling wordt trager, terwijl vet juist sneller wordt opgeslagen. En dan vooral in en rond je buik.

 

Zo’n vijf kilo extra gewicht tijdens de overgang komt veel voor. Toch zijn niet alle kilo’s te wijten aan de overgang. Vaak zijn ze een gevolg van een ongezonde levensstijl in de voorbije tien of twintig jaar.

 

Merk je dat de kilo’s er sneller bijkomen? Ga dan meteen aan de slag door je voedingspatroon aan te passen en voldoende te bewegen.

Lastige snackmomenten ’s avonds? Eet overdag genoeg!

Het eerste wat je niet moet doen: overdag te weinig eten overdag. Heb je de hele dag overleefd op te weinig calorieën, dan geeft je lichaam ’s avonds het signaal dat je nu toch echt eten nodig hebt.

 

Dat je dan naar vet en zoet eten grijpt, heeft niet te maken met wilskracht of een gebrek aan karakter. Maar wel met het feit dat je je lichaam overdag niet hebt gegeven wat het nodig had.

 

Dat verklaart waarom je ’s avonds chips of snoep moeilijk kunnen weerstaan.

 

Voel je niet schuldig als je een eetbui hebt, maar bekijk wat je anders kunt doen om het de volgende keer te voorkomen. Begin met overdag voldoende te eten.  

Een gezond eetpatroon

Met een gezond eetpatroon voorkom je dat de kilo’s er aan komen. En ze helpen ook bij sommige overgangsklachten. Uiteraard zijn crashdiëten sowieso geen goed idee.

Wel eten

  • Peulvruchten. Ze helpen het oestrogeentekort enigszins op te vangen.
  • Groene bladgroenten. Zoals broccoli, boerenkool en spinazie. Die zitten boordevol calcium en magnesium, stoffen die je lichaam nodig heeft om je botten te versterken.
  • Vette vis. Zoals zalm, makreel en forel. Die bevatten heel wat omega 3-vetzuren.
  • Eiwitten. Dé bouwstoffen van je cellen en spieren.
  • Noten en zaden. Met onverzadigde vetten, calcium, magnesium, kalium en zink.

Liever niet teveel eten

  • Liever niet (veel) eten
  • Snelle suikers en koolhydraten. Zorgen voor een verhoging van je gewicht en een verlaging van je stemming en energiepeil. Bovendien kan suiker opvliegers uitlokken.
  • Vet vlees zoals spek en worst. Daar krijg je veel ongezonde vetten, zout en conserveringsmiddelen mee binnen.
  • Cafeïne en alcohol. Koffie en alcohol zorgen er niet alleen voor dat je moeite hebt met goed slapen, ze kunnen ook opvliegers uitlokken.
  • Pikante maaltijden. Die zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je meer last krijgt van opvliegers.

Hulp bij gezond eten

 Heb je wat hulp nodig voor een gezond eetpatroon tijdens de overgang? Vraag een gratis telefonisch kennismaking aan. Dan bespreken we hoe ik jou kan helpen.