Kokosbloesemsuiker, dadelstroop en ahornsiroop zijn alternatieve suikers. Wat maakt deze suikers anders dan gewone suiker? Soms hoor je dat ze gezonder zijn. Is dat zo? En zijn ze ook een betere keuze als je gezond wilt afvallen?
Suiker is suiker
Suikers zijn zoet smakende koolhydraten die energie leveren. Per gram levert suiker je 4 kcal.
De alternatieve suikers verschillen eigenlijk weinig van gewone suiker, alleen de smaak is anders. Ze bevatten evenveel kcal als kristalsuiker.
Je lichaam maakt geen verschil tussen van nature aanwezige suikers (zoals in fruit) of toegevoegde suikers. En ook niet tussen gewone suiker (kristalsuiker) en alternatieve suikers.
Je lichaam breekt alle suikers af tot glucose, dé brandstof voor je lichaam.

Wat is “gewone” suiker
Suiker komt voor in veel producten. Bijvoorbeeld in groenten, fruit en granen. In twee eetlepels roggebloem bijvoorbeeld zit 1 gram suiker.
Kristalsuiker of tafelsuiker is gemaakt van suikerriet of suikerbiet en wordt ook 'geraffineerde suiker' genoemd. Met 'raffineren' worden de stappen bedoeld die er voor zorgen dat er zo zuiver mogelijke suiker uit biet of riet komt.
Soms staat de term 'ongeraffineerde suikers' op een verpakking. Het is onduidelijk wat fabrikanten daarmee bedoelen. Want alle suikers zijn namelijk gezuiverd, oftewel geraffineerd.
De alternatieven voor gewone suiker

Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop. Al deze alternatieve suikers zijn bewerkt.
Er is nauwelijks verschil in voedingswaarde tussen alternatieve suikers en gewone suiker. Zitten er veel "alternatieve" suikers in je eten? Dan heb je net als bij gewone suiker een grotere kans op gaatjes in je gebit. En op overgewicht.
Ook zoetmakers als dadelpasta en (geconcentreerd) appelsap bevatten veel suiker.
Zijn alternatieve suikers gezonder?
Er wordt wel beweerd dat alternatieve suikers gezonder zijn dan kristalsuiker. Bijvoorbeeld omdat ze vitaminen en mineralen bevatten. Jammer genoeg gaat dat om zulke minimale hoeveelheden, dat dit niet opweegt tegen de nadelige effecten van teveel suiker eten.
Een ander voordeel dat wordt genoemd is dat ze natuurlijk zijn. Inderdaad komen honing, ahornsiroop en palmsuiker uit de natuur. Maar ook gewone suiker uit suikerbieten en suikerriet heeft een natuurlijke oorsprong. De term 'natuurlijk' zegt niets over hoe gezond iets is.
Verder zou het zo zijn dat alternatieve suikers je bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. De stijging van je bloedsuikerspiegel hangt af van veel verschillende factoren. En je eet bij een maaltijd nooit alleen suiker.
Wat is het beste “suiker” advies

Wil je gezonder gaan eten of misschien wat afvallen? Dan is het beste "suiker" advies: vermijd alle vormen van toegevoegde suikers. Het maakt niet uit of ze geraffineerd of ongeraffineerd zijn, of natuurlijk of onnatuurlijk.
Wil je toch eens een zoet tussendoortje? Kies dan producten die van nature suikers bevatten, zoals fruit.
Fruit heeft als voordeel dat je er niet snel teveel van eet. En ze zitten vol met andere nuttige voedingsstoffen. Het is wel handig om fruit te eten in plaats van te drinken.
TIP
Vaak krijg ik de vraag naar een gezond en lekker tussendoortje. Dan is dit altijd dé TIP van Voedingscoach Hanny: maak dit lekkere bananenbrood zonder suiker! Het is gezoet met fruit en bevat dus geen suiker.
Bron: Consumentenbond