· 

Hoe kom ik van mijn buikje af?

Wil jij ook graag je buikje kwijt? Oftewel je buikvet. In de medische wetenschap heet het visceraal vet. Maar belangrijker is, hoe kom je er vanaf!

Zo kom je aan buikvet

buikje-kwijtraken

Het vet op je buik verzamel je door een verkeerd eetpatroon. Door te vet en te suikerrijk eten groeit je buikje snel aan. Alcohol helpt er ook flink aan mee.

 

Daarnaast zijn er nog drie dingen die de omvang van je buikvet bepalen:

 

1. Voor een deel is het aanleg

De verdeling van mannelijke en vrouwelijke hormonen speelt mee. Hoe meer testosteron, hoe makkelijker het vet op je buik gaat zitten.

 

2. De overgang hakt er in

Bij vrouwen in de overgang daalt de hoeveelheid vrouwelijke geslachtshormonen, terwijl het aandeel testosteron toeneemt.

Vandaar dat vrouwen zo rond hun 50e jaar vaak meer buikvet krijgen. Bovendien verschuift in die periode bij vrouwen het vet van je heupen naar je buik.

 

3. Sterk bepalende factor: stress!

Hoe meer je van het stresshormoon cortisol in je bloed hebt, hoe groter de kans dat het vet op je buik gaat zitten.

De invloed van stress op buikvet

Chronische stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Daar begint het probleem, cortisol stuurt namelijk vet naar je buik.

 

En cortisol zorgt voor lekkere snacktrek. Waardoor je enorme zin krijgt in vet en zoet eten. En daar krijg je dan weer meer buikvet van. Zo zit je al snel in een vicieuze cirkel. Met een buikje dat niet meer weg gaat.

 

Zorgen dat je minder last hebt van chronische stress is daarom een belangrijke factor om buikvet weg te krijgen.

Helpen buikspieroefeningen tegen buikvet?

Een logische gedachte is dat buikspieroefeningen helpen om buikvet te verbranden. Het klopt inderdaad dat buikspieroefeningen zorgen voor stevige buikspieren, oftewel je sixpack.


Maar buikspieroefeningen zijn niet de oplossing om je buikvet te verminderen. Ga je afvallen, dan bepaalt je lichaam waar je het vet kwijt raakt. En dat is meestal niet als eerste op je buik.

Wanneer heb je te veel buikvet

Hoeveel buikvet heb jij? Daar kom je makkelijk achter, door je middelomtrek te meten. Dit doe je als volgt:

  1. Ga rechtop staan. Hou een meetlint rond je middel.
  2. Meet je middelomtrek tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken.
  3. Hou het meetlint niet te strak. Adem uit en lees je middelomtrek af.

Dit is de gezonde/ongezonde grens voor buikvet:

  • Vrouwen hebben ongezond buikvet bij een omtrek van meer dan 80 cm.
  • Mannen hebben ongezond buikvet bij een omtrek van meer dan 94 cm.
afvallen-buikje
bron: NTVD

Doe dit vooral niet als je van je buikje af wilt

Wil je van dat buikje af, ga dan vooral geen crashdieet volgen. Probeer bijvoorbeeld niet om 15 kilo in 3 maanden af te vallen.

 

Natuurlijk val je af, als je een tijd heel streng lijnt. Maar wat doe je na die 3 maanden? Weer terug naar “gewoon” eten? Dan weet je al wat er gebeurt. De kilo's vliegen er net zo hard weer aan. Vaak zelfs meer dan vóór je begon met afvallen.

 

Bovendien schopt een crashdieet je hormoonhuishouding in de war. Je krijgt daardoor alleen maar meer trek, terwijl je minder verbrandt.

Zo raak je buikvet kwijt

Als je dat buikvet wilt kwijtraken, dan is alleen je buikvet aanpakken geen optie. Niet jij, maar jouw lichaam bepaalt helemaal waar het vet als eerste verdwijnt.

Begin je met afvallen, dan verdwijnt het vet bijvoorbeeld als eerste van je benen, daarna je armen. En dan pas je buik.

 

Je buikje kwijtraken is dan ook vooral een kwestie van geduld. Er is geen wondermiddel om van buikvet af te komen. Het enige wat helpt is starten met gezond afvallen.

De 3 succesfactoren voor gezond afvallen

Voor gezond afvallen heb je een plan nodig. Een plan dat je houvast geeft. Wil je succesvol de kilo's kwijtraken, inclusief je buikvet? Dan zijn dit de 3 succesfactoren:

  1. Start met gezond eten en drinken
  2. Ga voldoende bewegen
  3. Verminder stress en slaap meer

Succesfactor 1. Gezond eten en drinken

Het goede nieuws is dat je het buikvet uitstekend kan aanpakken door te starten met gezond eten en drinken.

 
Gezond eten betekent simpel gezegd:

  • minder suikers, zoete drankjes en snelle koolhydraten zoals witte pasta, witte rijst en wit brood
  • meer volkoren producten, groente en fruit 
  • en met mate producten met gezond vet, zoals avocado, noten en zalm

En bij gezond eten hoort ook matig alcohol drinken. Want met een paar wijntjes krijg je flink wat lege calorieën binnen. Alcohol zorgt er bovendien voor dat je trek krijgt. En dan gaat het niet om trek in een appel, maar wel in vette snacks.

Succesfactor 2. Ga bewegen

Naast gezond eten helpt bewegen ook tegen buikvet. Wandelen, fietsen en joggen zijn prima. Maar dansen, werken in de tuin of het huishouden doen werkt net zo goed. Zoek een manier van bewegen die je goed vol kunt houden.

 

Beweeg het liefst elke dag minimaal een half uur. Dat werkt beter dan slechts één keer per week twee of drie uur te wandelen. Ga je graag één of twee keer per week helemaal los in de sportschool? Ook dan is het belangrijk om op de andere dagen een half uurtje te bewegen.

 

De combinatie van dagelijks bewegen én af en toe flink sporten, is zeker een aanrader.

Succesfactor 3. Leefstijl aanpassen; relax!

Om je visceraal vet de baas te blijven is een gezonde leefstijl nodig. Dat betekent minder stress. Zodat je minder van het hormoon cortisol aanmaakt. Op tijd relaxen is voor iedereen nodig, ook voor jou. 

Neem bovendien je slaapgedrag onder de loep. Slaapgebrek verstoort je hormoonhuishouding flink. Dat zorgt dan weer voor de aanmaak van buikvet.

En dan nu: weg met dat buikvet

Tijd voor actie. Start bij het begin, ga gezonder leven om dat buikvet weg te krijgen. Wil je meer weten over gezond afvallen met een voedingscoach? Kijk dan hier: Gezond afvallen zonder honger. 

 

Wil je meteen aan de slag met gezond afvallen? Ik help je graag met een goed plan en een stok achter de deur. Vraag hieronder een gratis en vrijblijvende kennismaking aan.