· 

Duurzamer eten, klein beginnen

Steeds meer mensen willen duurzamer eten, maar hoe doe je dat? Hier vind je een aantal handige tips die je makkelijk kunt toepassen.

 

En wil je afvallen? Dat gaat ook goed samen met duurzaam eten.  

Minder afval door verpakkingen

Koop zonder overbodige verpakking waar dat kan. Soms kun je hetzelfde product met én zonder verpakking kopen, bijvoorbeeld voorverpakte of losse appels. Neem je eigen zakjes mee voor de losse appels. 

 

En denk aan je boodschappentas, dan hoef je geen plastic tassen te kopen.

duurzaam-eten

Dilemma: groente uit de supermarkt of van de lokale boer

Groente die van dichtbij komt, bijvoorbeeld van een lokale boer, is niet per se beter voor het milieu dan groente die je in de supermarkt koopt. Hoe zit dat?

Hoe efficiënter een product geproduceerd, vervoerd, opgeslagen en verpakt wordt, hoe lager de milieubelasting is.

Supermarkten hebben hun transport heel efficiënt geregeld, zodat ze zoveel mogelijk met volle vrachtwagens rijden.
 
Ga je met de auto naar de boerderijwinkel? Dan verbruik jij met de auto veel meer energie per krop sla, dan de volle vrachtwagen die naar de supermarkt rijdt. Dan kun je beter lopend of fietsend naar de supermarkt gaan voor je groente. Of naar de boerderijwinkel natuurlijk. ;-) 

groente-fruit-seizoen

Neem groente en fruit uit het seizoen

Producten uit het seizoen komen vaak van de koude grond en worden niet in kassen gekweekt. Kassen zorgen voor veel broeikasgassen.

 

Ook hoeven deze seizoensproducten niet van ver te worden ingevlogen. Daarmee zijn ze een stuk duurzamer.

 

Op de website van het Voedingscentrum vind je een overzicht van de soorten groente en fruit per seizoen. Handig!


Afvallen en duurzaam eten gaan prima samen

Duurzaam eten is minder ingewikkeld dan je denkt. En duurzaam eten én afvallen gaan ook nog eens prima samen. Dit zijn de 3 beste tips om duurzaam eten en afvallen te combineren. 

Tip 1. Koop, kook en eet op maat

Door op maat te kopen en te koken hoef je minder weg te gooien. Dat betekent direct winst voor het milieu. De producten zijn zo niet voor niets geproduceerd en getransporteerd. 

  • Koop op maat: maak een weekplanning en een boodschappenlijstje.
  • Kook op maat: gebruik een keukenweegschaal, maatbeker of Eetmaatje.
  • Bewaar slim: bewaar eten op de juiste plek, dan blijft het langer goed.

En gooi eten niet te snel weg. Is de ‘tenminste houdbaar tot’ datum verlopen? Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Vaak kun je het nog prima eten na die datum.

 

Koop en kook je op maat? Dan kom je ook niet in de verleiding om alle restjes op te eten. Dat scheelt weer in de kilo's!


Tip 2. Word een flexitariër

Kies vaker voor plantaardige alternatieven, zoals voor peulvruchten, noten en kant-en-klare vleesvervangers.

 

Peulvruchten/bonen zijn goede vleesvervangers die het milieu minder belasten. Maak een lekkere salade met linzen of roer ze door de tomatensoep. Of maak een curry met kikkererwten.

 

Andere goede vleesvervangers zijn een handje ongezouten noten of twee eieren. Zo eet je al heel makkelijk een dagen per week vegetarisch, als een echte flexitariër!& Kies daarnaast één dag per week voor duurzaam gevangen (vette) vis.

Eet je vaker peulvruchten, eieren of noten in plaats van vlees? Dan krijg je minder verzadigd vet binnen. Dat helpt als je wilt afvallen. Eet je wel vlees of vis, hou het dan bij maximaal 100 gram per portie.    

 

Vind je het lastig om minder vlees te eten? Begin met het vervangen van vlees in eenpansgerechten. Gebruik bijvoorbeeld vleesvervangers in je nasi, curry of pasta. 

 

Of maak een begin door geen cervelaat of salami op brood te eten. Pindakaas, groentespread of hummus op je boterham is een stuk duurzamer.

hummus
Zelf hummus maken is zo gedaan. En superlekker.

Tip 3. Drink water uit de kraan

Heb je dorst? Voor het milieu is kraanwater de beste dorstlesser. Kraanwater is veel minder milieubelastend dan verpakt water in een drankkarton, plastic of glazen fles.

Verder is 3 koppen thee per dag goed voor je en ook koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf.

 

Frisdrank, sap en alcohol belasten het milieu door de productie, de verpakkingen en het transport. En je krijgt er alcohol of een bak suiker mee naar binnen. Daar zit je niet op te wachten als je wat kilo's kwijt wilt.  

 

Wil je toch een drankje met een fruitige smaak? Probeer eens water met fruit erin, of water met gember en sinaasappel of komkommer en munt.

 

Voldoende drinken helpt ook tegen de honger. En genoeg drinken is belangrijk voor een goede spijsvertering. En dat is weer handig als je op een gezonde manier wilt afvallen.