Wat eet jij bij de lunch? Gewoon lekker makkelijk boterhammetjes met kaas? Of heb je liever wat afwisseling? Dit zijn lekkere combinaties voor op je volkoren boterham, cracker of pitabroodje. En heel makkelijk en snel te maken.
Groente in de combinatie
Groente is lekker en makkelijk op brood. Denk aan (snack)groente zoals tomaatjes, schijfjes komkommer, radijsjes of plakjes avocado.
Het combineert goed met plakjes 30+ kaas, zuivelspread, hüttenkäse, vleeswaren, of vis.
Combineer ook eens wat geraspte wortel met een paar rozijntjes.
En van de overgebleven groente van gisteren kun je goed spreads maken. Doe de restjes in de blender (of gebruik een staafmixer) en meng met wat olie, hüttenkäse of kruiden.
Maak zelf hummus van kikkererwten. Hier kun je eindeloos mee variëren. Voeg bijvoorbeeld eens wat sambal toe voor de pit of wat verse kruiden en citroensap voor een fris effect.
Voor zoetliefhebbers: fruit op brood
Als je van zoet houdt, dan is fruit een goed alternatief voor de vette chocoladepasta of de suikerrijke vruchtenhagel. Neem fruit, zoals banaan en aardbei gewoon in schijfjes op brood.
Maar ook fruitchutneys zijn in een handomdraai te maken. Bijna alle vruchten zijn hier geschikt voor. Probeer eens deze makkelijke en lekkere bosbessenchutney.
Fruit is makkelijk te combineren met klassiek broodbeleg. Maak een dubbele boterham van 100% pindakaas met plakjes banaan. Of combineer cottagecheese of hüttenkäse met schijfjes appel.
En wat dacht je van een tosti kaas met ananas, neem dan wel volkoren brood. Ga je voor zoet en hartig, maak dan een dubbele boterham met een plakje ham en peer, tonijn met appel of kip met mango. Gewoon uitproberen met het fruit dat jij lekker vindt.
Smeer noten op je brood
Noten zijn gezond. Je kunt je dagelijkse portie noten van 15 tot 25 gram ook in de vorm van notenpasta op je brood smeren. En je hebt tegenwoordig steeds meer 100% pindakaas varianten, ook van Calvé. Daar is geen zout en/of suiker aan toegevoegd. Beter dan de “gewone” varianten.
Pindakaas kun je ook zelf maken. Dit kan met pinda's, maar experimenteer gerust eens met andere noten. Noten zijn ook geschikt voor het maken van smaakvolle spreads, zoals een spread van amandelen met gegrilde paprika.
Eet eens wat anders dan een boterham
Wissel je volkoren boterhammen af met volkoren bolletjes, volkoren crackers, volkoren wraps, roggebroodjes of volkoren pitabroodjes.
Heb je even wat meer tijd voor de lunch, probeer dan deze lekkere combinaties eens
- Avocado, tomaat
- Tonijn, appel, kappertjes, kwark, mayonaise, peper en zout
- Humus, cherrytomaatjes, veldsla
- Zalm, rucola
- Omelet, champignons, spinazie
- Tahin, appel, spinazie
- Kipfilet, snijbiet
- Buffelmozzarella, tomaat, basilicum
- Geitenkaas, peer
- Rucola, tzatziki
- Sardientjes met tomaten
Wist je dit over broodbeleg?
- Vitamine C uit banaan zorgt er voor dat ijzer uit pindakaas extra goed wordt opgenomen. Een supercombi dus.
- Qua populariteit verslaat pindakaas in de supermarkt de hagelslag en chocoladepasta.
- Met chocopasta krijg je veel vet en ook nog eens meer dan twee suikerklontjes binnen.
- Ham is mager, maar er zit wel 0,5-0,7 gram zout in een portie. Neem daarom kleine porties vleeswaren.
- Vruchtenhagel bestaat voor zo’n 95% uit suiker.