· 

Snelle bosbessenchutney

Beleg knapperige volkoren bolletjes of pistoletjes met wat frisse blaadjes sla, een beetje cottagecheese en een schep van deze heerlijke, pittige bosbessenchutney. 

 

Ingrediënten

1 sjalotje, fijngesneden

scheutje zonnebloemolie

300 g bosbessen

0,5 theelepel suiker

snufje kaneel

 

Zo maak je het

  • Fruit het sjalotje even aan in een pan met de zonnebloemolie.
  • Voeg de gewassen bosbessen toe, samen met de suiker en de kaneel.
  • Roer goed door en breng aan de kook.
  • Stamp de bessen tot moes.
  • Laat de chutney zo’n tien minuten pruttelen zodat het geheel wat dikker wordt en een deel van het vocht verdampt.
  • Giet de chutney in hete, brandschone jampotjes en draai de deksels erop.
  • De chutney is meteen klaar voor gebruik.

TIP van Voedingscoach Hanny: gebruik zakken met bosbessen uit de diepvries. Net zo gezond en handig om altijd een voorraadje in huis te hebben. 

Weet jij het verschil tussen bosbessen en blauwe bessen?

Vaak noemen we blauwe bessen ook gewoon bosbessen, maar zijn het eigenlijk wel dezelfde soort bessen? Of is er verschil tussen de besjes? Ja, er is duidelijk verschil tussen bosbessen en blauwe bessen. Dit zijn de verschillen.

 

Blauwe bes met kleurloos sap
De blauwe bes is een plant uit de heifamilie en groeit aan een struik met een hoogte van 1,5 tot 2,5 meter. De blauwe best bloeit in trossen aan een bloem met een wit-crème tot roze kleur. De bessen zijn vrij groot en het sap is kleurloos.

 

Bosbes met diepblauw sap
De bosbes groeit individueel aan lage struiken in het bos aan een struik. De vrucht is helemaal donkerblauw gekleurd. Bosbessen zijn een stuk kleiner dan blauwe bessen, hebben een donkerdere kleur en het sap is diepblauw. Bosbessen hebben van zichzelf een hele lekkere smaak.