Veel mensen vervangen koemelk tegenwoordig door een plantaardige variant, zoals sojadrink. Als voedingscoach krijg ik vaak de vraag hoe gezond sojadrink is. En of het ook in de Schijf van Vijf past. Het antwoord daar op lees je hieronder.
Sojamelk, sojadrink of sojadrank?
Hoewel de smaak en de structuur van sojadrink op die van melk lijkt, mag sojadrink geen melk heten van de wet. Op verpakkingen staat daarom geen sojamelk. Maar sojadrink of sojadrank.
Is sojadrink een goede vervanger?
Sojadrink wordt gemaakt van de sojaboon. Die bevat van zichzelf eiwit en onverzadigd vet. En er zit ijzer en vitamine B1 in soja. Daarnaast wordt er calcium en vitamine B12 aan sojadrink toegevoegd, waardoor het een prima vervanger van koemelk is.
Wanneer past het in de Schijf van Vijf
Er zijn veel soorten sojadrink te koop. Hoe weet je of je een gezonde variant hebt? Kijk even op het etiket naar de tabel met de voedingswaarde. Daar staat altijd op wat er per 100 milliliter in
het product zit. Dat maakt het makkelijk om te vergelijken. En een gezonde keuze te maken.
Sojadrink past in de Schijf van Vijf, als er genoeg calcium (minimaal 0,24 µg) en vitamine B12 (minimaal 80 mg) aan toegevoegd is.
En als er minder dan 6 gram suiker per 100 ml in zit. De hoeveelheid suiker vind je onder het kopje koolhydraten en dan “waarvan suikers”.
Is sojadrink met smaakje een goede keuze?
De sojadrinks met een smaakje bevatten over het algemeen teveel suiker. Zit er meer dan 6 gram suiker per 100 ml in, dan is het een minder gezonde keuze.
Is sojadrink duurzaam?
Sojadrink heeft een lagere milieubelasting dan koemelk. De productie vraagt wel veel energie, omdat de sojabonen verwerkt moeten worden. En de verse drink moet gekoeld worden. De niet-duurzame teelt zorgt ook voor ontbossing, verwoestijning en erosie.
Maar tegenwoordig is soja voor drinks meestal duurzaam, biologisch of in Europa geteeld.